Διεθνή

Βρετανική έρευνα απαντά στο εάν τα συμπτώματα της “όμικρον” είναι ηπιότερα ή όχι

Ηπιότερα συμπτώματα φαίνεται να προκαλεί η μετάλλαξη «Ομικρον», συγκριτικά με τη «Δέλτα», διαπιστώνει βρετανική έρευνα. Η βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας (UKHSA), ωστόσο, που εκπόνησε την έρευνα –η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες– υπογραμμίζει ότι ακόμα και αν η νόσος που προκαλεί η νέα μετάλλαξη είναι πιο ήπια, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι «αρκετά ήπια» ώστε να αποτραπούν χιλιάδες νοσηλείες, δεδομένης της ταχύτητας μετάδοσής της.

Η έρευνα των Βρετανών, επίσης, διαπιστώνει ότι εκείνοι που θα προσβληθούν από την «Ομικρον» και εμφανίσουν βαριά συμπτώματα θα χρειαστούν νοσηλεία ή μπορεί να πεθάνουν. Η ίδια μελέτη, αναφέρει δημοσίευμα του Politico, συμπεραίνει ότι οι δύο εμβολιαστικές δόσεις δεν προσφέρουν επαρκή προστασία έναντι της νέας μετάλλαξης, αλλά η αναμνηστική δόση μπορεί να μειώσει σημαντικά τόσο την πιθανότητα εκδήλωσης συμπωματικής νόσου όσο και νοσηλείας. Μια δεύτερη μελέτη που εκπονήθηκε στη Νότια Αφρική, από τους επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων, υποδεικνύει, επίσης, ότι η «Ομικρον» προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αίτια της «ήπιας φύσης» της «Ομικρον» δεν είναι γνωστά και είναι πιθανό η κατάσταση στα άλλα κράτη που πλήττονται από τη μετάλλαξη να είναι διαφορετική από αυτήν της Νότιας Αφρικής. Την ίδια στιγμή, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο περιφερειακός επικεφαλής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Χανς Κλούγκε, προειδοποιώντας για αύξηση των νέων λοιμώξεων και καλώντας τους πολίτες να κάνουν την αναμνηστική εμβολιαστική δόση προκειμένου να προστατευθούν από την «Ομικρον». «Βλέπουμε ακόμα μία θύελλα να πλησιάζει», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Τις επόμενες εβδομάδες η “Ομικρον” θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην Ευρώπη, οδηγώντας τα καταπονημένα υγειονομικά συστήματα στο χείλος της αβύσσου», τόνισε και κατέληξε ότι «η αναμνηστική δόση εμβολίου είναι η καλύτερη άμυνα που διαθέτουμε έναντι της “Ομικρον”».

Προτεινόμενα άρθρα κατηγορίας

Αφήστε ένα σχόλιο