Ελλάδα

Πάνος Αρχοντής: “Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα… ήδη μας επηρεάζει”

Εάν πριν από δέκα περίπου χρόνια κάποιος συναντούσε τον Πάνο Αρχοντή και του έλεγε πως κάποια μέρα χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στην Θεσσαλία θα περίμεναν τις προβλέψεις του για να κανονίσουν τις δουλειές τους… σίγουρα αυτός θα χαμογελούσε ευγενικά και θα τον ευχαριστούσε για τα καλά του λόγια.

Μπορεί ακόμη και ο ίδιος να μην το πίστευε αλλά η πορεία των πραγμάτων έχει αλλάξει. Ο Πάνος που σε έναν χρόνο μπαίνει στα πρώτα “άντα”, έχει πλέον ένα δίκτυο δεκάδων καμερών σε όλη την Θεσσαλία και αρχικά η θέλησή του να μοιραστεί τις γνώσεις του με το κοινό, τον έφερε να “σκαρώσει” ένα blog (meteoagia.blogspot.com) και πλέον με το meteo-thessalia.gr να δίνει τις προβλέψεις του σε όλους τους φίλους του. Και λέμε φίλους διότι ο Πάνος,παρά τον μεγάλο φόρτο εργασίας του τόσο στο σάιτ όσο και στο αρτοποιείο του πατέρα του, πάντα βρίσκει χρόνο να απαντήσει σε όλα τα προσωπικά μηνύματα που δέχεται καθημερινά. Όπως με χαρά δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας… και τον ευχαριστούμε γι’αυτό.

Κλιματική αλλαγή. Μια φράση που πλέον την ακούμε συχνά. Πόσο μας έχει επηρεάσει και πόσο πιστεύεις ότι θα μας επηρεάσει στο μέλλον;

– Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα τα τελευταία 10 χρόνια και χρόνο με το χρόνο γίνεται ιδιαίτερα πιο αισθητή. Ήδη μας επηρεάζει και το είδαμε και φέτος αυτό με τους 10 συνεχόμενους καύσωνες και θερμοκρασίες 45-46 βαθμών για πάρα πολλές ημέρες που είχαν ώς αποτέλεσμα και πολλές μεγάλες πυρκαγιές όπως στην βόρεια Εύβοια και αλλού. Τα επόμενα χρόνια θεωρώ σίγουρο οτι θα ζούμε πολύ ζεστά καλοκαίρια αλλά και περιόδους με έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες.

Υπάρχει άγχος όταν προσπαθείς να ετοιμάσεις μια πρόγνωση ή μια μακροπρόθεσμη πρόβλεψη; Ποιο είναι ποιο δύσκολο;

Πάντα υπάρχει άγχος σε οποιαδήποτε πρόγνωση γιατί απευθύνεσαι σε ένα μεγάλο κοινό (καθημερινά στο σαιτ μας μπαίνουν πάνω απο 10 χιλιάδες κόσμου και σε περιόδους κακοκαιριών τουλάχιστον τα διπλάσια!) και θα πρέπει να είσαι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Η πρόγνωση των επόμενων 2 ή 3ων ημερών έχει την δυσκολία της όταν έχουμε φαινόμενα και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες με τις χιονοπτώσεις που εκεί είναι τα πιό δύσκολα για όλους τους μετεωρολόγους. Η μακροπρόθεσμη δεν ειναι καν πρόγνωση,παρα μόνο μια εκτίμηση με βάση μακροπρόθεσμα στοιχεία,εκεί οι πιθανότητες σφάλματος είναι τεράστιες,γι αυτό τονίζω οτι η μακροπρόθεσμη απλά είναι μια εκτίμηση για να έχει ο κόσμος έναν μπούσουλα αν μπορω να το πώ έτσι για το πώς θα κυλήσει ο μήνας. Βέβαια να πώ σ αυτο το σημείο οτι οι μακροπρόθεσμές μας έχουν επιτυχία άνω του 80% και είναι οι πιό επιτυχημένες στην χώρα όχι μόνο στην Θεσσαλία!

Ποια θεωρείς σαν μεγαλύτερη προσωπική σου επιτυχία σε καιρική πρόγνωση – πρόβλεψη;

Την μεγαλύτερη επιτυχία μου μπορώ να ανατρέξω τουλάχιστον δέκα χρόνια πρίν το 2008 όταν με κάποια λίγα δεδομένα που είχα τότε απο προγνωστικούς χάρτες έκανα την πρόγνωσή μου για την περιοχή μου την Αγιά χειμώνας ήταν και είχα προβλέψει χιονόπτωση! Η χαρά μου που έπεσα μέσα και σε ακρίβεια εκατοστών χιονιού ήταν τεράστια!

Πότε ένοιωσες την μεγαλύτερη ικανοποίηση;

– Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι όταν με σταματάει ο κόσμος στον δρόμο σε όποια πόλη κι αν βρεθώ στη Θεσσαλία και μου δίνει συγχαρητήρια για την δουλειά που κάνω τόσα χρόνια με τις προγνώσεις και τις καιρικές κάμερες που έχουν βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο για το ψάρεμα, για την βόλτα στο βουνό, ακόμα και για εποπτεία τυχόν πυρκαγιών. Η φετινή χρονιά θεωρώ ήταν η πιο σημαντική στην μέχρι τώρα πορεία μου στον χώρο της Μετεωρολογίας.

Υπάρχει καμία συνεργασία με κάποια κρατική υπηρεσία;

-Επίσημα όχι δεν υπάρχει συνεργασία με κάποια κρατική υπηρεσία αλλά σύντομα πολύ πιθανόν να υπάρξει!

Πίστευες ποτέ ότι θα έφτανε ένας λάτρης της μετεωρολογίας από την Αγιά να ανάγκαζε χιλιάδες ακόλουθους να περιμένουν τις προβλέψεις του;

-Κατηγορηματικά όχι! Όταν ξεκίνησα όλο αυτό με τις προβλέψεις το έκανα γιατί ήθελα εγώ να ξέρω πότε θα αλλάξει ο καιρός και κυρίως πότε θα χιονίσει (το χιόνι ήταν και είναι η μεγάλη μου αγάπη,χωρίς αυτό ίσως να μην ξεκινούσα ποτέ τις προγνώσεις). Στην αρχή ξεκίνησα με το blog μου όπου έγραφα τις προγνώσεις για την Αγιά μόνο, σιγά σιγά άρχισα να γράφω και για άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, ο κόσμος αυξανόταν που έμπαινε στο blog μου σε σημείο που κολλούσε η σελίδα απο τις χιλιάδες επισκέψεις. Έτσι υπήρξε η ανάγκη να γίνει κάτι πιο μεγάλο και επίσημο και γεννήθηκε το www.meteo-thessalia.gr όπου εκεί μπορεί να μπαίνει τεράστιος αριθμός επισκεπτών χωρίς να υπάρχουν κολλήματα με την σελίδα και να βρίσκει προγνώσεις για όλη τη χώρα,καθώς δίπλα μου βρίσκονται αξιότιμοι συνεργάτες που γράφουν εξίσου σημαντικές και με μεγάλη επιτυχία προγνώσεις. Η αγάπη του κόσμου που δέχομαι είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια και το ευχαριστώ είναι λίγο!Αν δεν υπήρχε αυτός ο κόσμος δεν θα ήμουν εγώ εδώ σήμερα.

Υπήρξε κάποια στιγμή που σκέφτηκες “ως εδώ” είτε εάν ένιωσες γεμάτος είτε κουρασμένος από την ενασχόλησή σου με την μετεωρολογία;

-Ούτε ένα λεπτό δεν μου πέρασε απο το μυαλό να σταματήσω την ενασχόλησή μου με την Μετεωρολογία. Σίγουρα υπάρχουν φορές που κουράζεσαι απο την πίεση της καθημερινότητας και αυτό είναι φυσιολογικό,αλλά σε καμία περίπτωση δεν μου πέρασε απο το μυαλό να σταματήσω. Γεμάτος δεν νιώθεις ποτέ απο ένα χόμπυ όποιο κι αν είναι αυτό, είναι κάτι που θα σε ακολουθεί σε όλη σου τη ζωή μέχρι τα βαθιά γεράματα θεωρώ!

Πόσες ώρες την ημέρα ασχολείσαι με την μετεωρολογία;

-Την ημέρα ασχολούμαι τουλάχιστον 7 με 8 ώρες, κι αν υπάρχουν ημέρες με φαινόμενα δηλαδή βροχές,καταιγίδες και χιονοπτώσεις τότε εκεί χάνεται το μέτρημα! Η Μετεωρολογία είναι μια επιστήμη που θέλει μελέτη πολλών ωρών και πολλών χαρτών και μετεωρολογικών παραγόντων έτσι ώστε ο κόσμος να έχει στα χέρια του μια έγκυρη και έγκαιρη πρόγνωση.

Σίγουρα ξεκίνησες τα πρώτα σου βήματα με έναν μετεωρολογικό σταθμό και έναν υπολογιστή; Ποιος είναι τώρα ο εξοπλισμός σου;

-Τα πρώτα μου βήματα τα ξεκίνησα με ένα απλό υδραργυρικό θερμόμετρο τοίχου όταν ήμουν ακόμη στο Δημοτικό,που τότε δεν είχα ούτε υπολογιστή ουτε κινητό, σε αντίθεση με τώρα που τα παιδιά γενιούνται με έναν κινητό δίπλα τους χαχα, το οποίο το έβγαζα στο μπαλκόνι και κατέγραφα τις θερμοκρασίες σε ένα ντοσιέ. Τα επόμενα χρόνια αγόρασα έναν φθηνό μετεωρολογικό σταθμό που έπερνα μετρήσεις θερμοκρασίων και υγρασίας αλλά και ανέμου. Αργότερα αγόρασα έναν πιο ακριβό σταθμό και πιο αξιόπιστο (αυτόν που έχω έως σήμερα) και μαζί με τον υπολογιστή τα δεδομένα ανεβαίνουν στο σάιτ μας και απο εκεί στο ίντερνετ και σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχει κάποιο πρότυπο για εσένα; Ένας μετεωρολόγος που εκτιμάς ή πρότυπο για σένα είναι ο καλύτερός σου εαυτός;

-Απο μικρός παρακολουθούσα τον καιρό για τους αγρότες στην ΕΡΤ απο τους μεγάλους επαγελλματίες μετεωρολόγους, τον Λαζάνη, τον Ζιακόπουλο κλπ. Αυτός που ξεχώρισα και που στην πορεία αγόρασα και βιβλία του που είναι πολύ σημαντικά για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την Μετεωρολογία, είναι ο κ. Ζιακόπουλος ή αλλίως όπως τον αποκαλούμε εμείς οι ερασιτέχνες ο Δάσκαλος. Καθώς είναι απο τους πιο παλιούς εν ζωή και με τεράστιες γνώσεις στην Μετεωρολογία! Τον αγαπώ και τον θαυμάζω απεριόριστα! Οπότε το πρότυπό μου ήταν ο κ. Ζιακόπουλος και συνεχίζει να είναι έως και σήμερα.

Προτεινόμενα άρθρα κατηγορίας

Αφήστε ένα σχόλιο