Διεθνή

Πέθανε ο πρόεδρος της Τανζανίας, αρνητής του κορωνοϊού

Ο πρόεδρος της Τανζανίας, Τζον Μαγκουφούλι, ένας από τους πιο γνωστούς αρνητές του κορωνοϊού στην Αφρική, πέθανε μετά από απουσία δύο εβδομάδων από τη δημόσια ζωή, κάτι που έχει πυροδοτήσει φήμες που συνδέουν τον θάνατό του με την ασθένεια.

Ο θάνατος του Μαγκουφούλι ανακοινώθηκε από την αντιπρόεδρο Σαμία Σαλούχου, η οποία είπε ότι ο πρόεδρος πέθανε από καρδιακό πρόβλημα σε ηλικία 61 ετών.

«Ο πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατίας της Τανζανίας, ο αξιότιμος δόκτωρ Τζον Πόμπε Τζόζεφ Μαγκουφούλι πέθανε από καραδιακό πρόβλημα στο νοσοκομείο Εμζένα στο Νταρ ελ Σαλάαμ, όπου υποβαλλόταν σε θεραπεία» δήλωσε σε τηλεοπτικό της μήνυμα.

Ο Μαγκουφούλι, ο οποίος κέρδισε μια δεύτερη θητεία στις εκλογές που σημαδεύτηκαν από βία και κατηγορίες για νοθεία, είχε να κάνει δημόσια εμφάνιση από τις 27 Φεβρουαρίου, οδηγώντας πολλούς να πιστέψουν ότι ασθενούσε βαριά και ήταν ανίκανος να κυβερνήσει. Είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων και έφερε βηματοδότη.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι ο Μαγκουφούλι εργαζόταν κανονικά και ότι οι πολίτες πρέπει να αγνοήσουν τις φήμες που εκπορεύονται από το εξωτερικό. Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις ανθρώπους με την κατηγορία ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για την υγεία του πολιτικού ηγέτη.

Συγγενείς θυμάτων του κορωνοϊού στη χώρα, ειδικοί της υγείας και πολιτικοί της αντιπολίτευσης είχαν κατηγορήσει επανειλημμένα τον Μαγκουφούλι ότι προκάλεσε χιλιάδες θανάτους και ότι υπονόμευσε τη μάχη κατά της πανδημίας σε όλη την ήπειρο.

Ο Μαγκουφούλι αρνούνταν την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Τανζανία, αποθάρρυνε τους υγειονομικούς να αναφέρονται σ’ αυτόν και ισχυριζόταν χωρίς στοιχεία ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα και παρότρυνε τους πολίτες να προσεύχονται και να εισπνέουν ατμό από βότανα.

Περίπου 3.500 θρηνητές συγκεντρώθηκαν σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου χωρίς μάσκες και αποστάσεις για τον Magufuli.

Πολλοί παρακολούθησαν τη διαδικασία ταφής του στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο στη χώρα των 60 εκατομμυρίων, όπου ο ηγέτης θαυμάζονταν από πολλούς για το ευγενικό στιλ ηγεσίας και δράσης του κατά της διαφθοράς.

Άλλοι, ωστόσο, είναι επικριτικοί για την κληρονομιά του, λέγοντας ότι ο κανόνας του μείωσε τις θεμελιώδεις ελευθερίες έκφρασης και συνάθροισης.

Προτεινόμενα άρθρα κατηγορίας

Αφήστε ένα σχόλιο