Ελλάδα

Δείτε τι δείχνουν τα μερομήνια για τον καιρό του φετινού χειμώνα

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα (12) πρώτες ημέρες του ογδόου φεγγαριού του έτους. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα (12) στην αρχή φεγγαριών και αργότερα μηνών. Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας» γιατί σε κάθε μέρα απ’ αυτές, αντιστοιχεί ένα πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας.
Κατά τον Ν. Πολίτη τα μερομήνια ήταν λείψανα αρχαίων προγνωστικών του καιρού, που έχουν άμεση σχέση με αστρολογικές παρατηρήσεις.
Επειδή ο Αύγουστος θεωρείται η αρχή του Χειμώνα, γι’ αυτό στο μήνα αυτό εντοπιζόταν η πρόγνωση του καιρού. Παρατηρώντας τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μια αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών, εξάγονται οι προβλέψεις για όλη τη χρονιά.

Τι λένε για το χειμώνα 2020-2021
Όσον αφορά το φετινό χειμώνα, τα μερομήνια προβλέπουν έντονες χιονοπτώσεις με διάρκεια. Πιο συγκεκριμένα ο Σεπτέμβρης θα έχει πιο χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς ωστόσο ιδιαίτερες κακοκαιρίες. Ο Οκτώβρης και ο Νοέμβρης, προβλέπονται πιο ηλιόλουστοι φέτος τον χειμώνα. Δεκέμβρης και Ιανουάριος όμως θα χαρακτηρισθούν από έντονες χιονοπτώσεις με διάρκεια και έντονα κρύα.

Την τιμητική τους θα έχουν η Μακεδονία και η Θράκη ενώ σύμφωνα πάντα με τα παραδοσιακά «προγνωστικά» χιόνι θα δουν και οι κάτοικοι της Αττικής.

Μερομήνια 2020: Τι «προβλέπει» η παραδοσιακή μελέτη του καιρού για τον χειμώνα που έρχεται.

Πριν από την εξέλιξη της επιστήμης ο άνθρωπος προσπαθούσε να βασιστεί στις ενδείξεις του τώρα για να προβλέψει το μέλλον. Η πρόγνωση του καιρού είχε την τιμητική της στο πάνθεον των προβλέψεων, και όχι άδικα.

Ειδικά για τους ανθρώπους της υπαίθρου το να μπορούν να εκτιμούν τις καιρικές συνθήκες ήταν ζήτημα άμεσα δεμένο με την επιβίωσή τους.

Οι άνθρωποι διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Οι άνθρωποι της υπαίθρου, της θάλασσας και οι ιδίως οι μοναχοί, οι οποίοι καθώς φαίνεται είχαν αφιερώσει αρκετό μέρος της ζωής τους, στην σπουδή και την παρατήρηση του σύμπαντος, με τον τρόπο που διέθετε έκαστος αλλά και με την βοήθεια των καιρικών φαινομένων.

ekklisiaonline.gr

Προτεινόμενα άρθρα κατηγορίας

Αφήστε ένα σχόλιο