Ελλάδα

Πιο κοντά από ποτέ ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Σε μια στιγμή που η Ελλάδα τρέχει ένα σπριντ να διασώσει ότι είναι δυνατόν από την τουριστική σεζόν μετά το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε από την πανδημία, έχοντας μάλιστα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που είναι η επιτυχία της στην αντιμετώπιση της πρώτης φάσης του κορωνοϊού, δέχεται καθημερινά τις απειλές της Τουρκίας.

Ο γενικός διευθυντής του υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Σαγαταϊ Ερτσίγες με ανάρτησή του στο Twitter, δημοσιοποίησε την οριοθέτηση που έχει υποβάλει στον ΟΗΕ η Τουρκία καθώς και τις περιοχές (οικόπεδα) για τις οποίες η κρατική τουρκική πετρελαϊκή εταιρία έχει ζητήσει τη χορήγηση αδειών ερεύνης.

Τα αντανακλαστικά της Ελλάδας είναι οξυμένα. Η ταπείνωση στον Έβρο, όταν έστελνε τις στρατιές των μεταναστών και η ασφυκτική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, είναι δύο κρίσιμες παράμετροι που ανεβάζουν στα ύψη την νευρικότητα του «σουλτάνου».

Αρμόδια κυβερνητική πηγή ανέφερε στο Newpost ότι ένα θερμό επεισόδιο είναι πιο πιθανό από ποτέ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το υπουργείο Εξωτερικών «παρακολουθεί στενά κάθε ενέργεια της Τουρκίας, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης παραβατικότητας της γείτονος, παραμένοντας διαρκώς προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενη πρόκληση». «Έχει καταρτισθεί λεπτομερής κατάλογος ενεργειών και ακριβές σχέδιο διπλωματικής δράσης, το οποίο εκδηλώνεται σταδιακά» όπως τόνισαν.

Ο Νίκος Δένδιας θα θέσει τα νέα δεδομένα της τουρκικής προκλητικότητας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις 15 Ιουνίου.

newpost.gr

Προτεινόμενα άρθρα κατηγορίας

Αφήστε ένα σχόλιο