Τοπικά

Οι ακυρώσεις εκδηλώσεων που προκαλούν ΣΟΚ στην οικονομία του νομού Τρικάλων

Η νέα τάξη πραγμάτων φέρνει πολλές αλλαγές σε διάφορες εκδηλώσεις που αποτελούσαν πόλο έλξης για τους πολίτες των Τρικάλων και όχι μόνο αφού με αιχμή του δόρατος των “Μύλο των Ξωτικών” ο νομός μας, προ κορονοϊού ήταν ξεκάθαρα σημείο αναφοράς για τον εσωτερικό τουρισμό.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε ήδη φρένο στα… φεστιβάλ και το πρώτο θύμα των μέτρων αποτελεί το Trikala Street Food Fesrtival το οποίο διεξάγονταν τέλη Μαΐου και συγκέντρωνε χιλιάδες επισκέπτες.

Αμέσως αμέσως η επόμενη εκδήλωση που λογικά ακυρώνεται, προκαλώντας τεράστιο οικονομικό πλήγμα στον ορεινό όγκο αποτελεί το Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων το οποίο διεξάγονταν διαχρονικά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Η Ελάτη, το Περτούλι και το Νεραϊδοχώρι κατακλύζονταν από χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα Βαλκάνια.

Μέσα στο καλοκαίρι υπάρχει η χαρά της παράδοσης, τα πανηγύρια των χωριών. Σχεδόν όλα τα χωριά του νομού διοργανώνουν μια βραδιά χορού και διασκέδασης η οποια φέτος δεν θα γίνει… εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Και πάμε στον Σεπτέμβριο. Αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί η θεραπεία ή το εμβόλιο η πρώτη εκδήλωση που πιθανόν να ακυρωθεί ή να διεξαχθεί με πολύ περιορισμένο κοινό, είναι τα Τσιτσάνεια, μια εκδήλωση – αναφορά για τα πολιτιστικά δρώμενα του νομού.

Βέβαια σε μέγεθος προσέλευσης κόσμου δεν είναι του βεληνεκούς του ξακουστού παζαριού των Τρικάλων που ακολουθεί. Το παζάρι αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα κάθε χρόνο του Δήμου Τρικκαίων και η ενδεχόμενη αναβολή του είναι πιο ορατή από ποτέ.

Το πρόβλημα δεν θα είναι τόσο οι παράγκες που η λογική επιτάσσει ότι θα είναι λιγότερες αλλα ο όγκος των επισκεπτων που σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί.

Και πάμε στη “ναυαρχίδα” των εκδηλώσεων. Τον “Μύλο των Ξωτικών”. Όλα τα προηγούμενα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες βρέθηκαν στα Τρίκαλα δίνοντας οικονομική πνοή σε όλη την τοπική αγορά. Είναι χαρακτηριστικό πως σε καφέ, ταβέρνες και ξενοδοχεία επικρατούσε το αδιαχώρητο. Μάλιστα ο Μύλος παρέσυρε τουριστικά και γειτονικούς νομούς καθώς στο νομό Τρικάλων δεν υπήρχε δωμάτιο για δείγμα.

Το πώς θα λειτουργήσει ο Μύλος τα Χριστούγεννα του 2020, παραμένει μυστήριο. Αν λοιπόν τα μέτρα δεν αλλάξουν, τότε θα μιλάμε για αξεπέραστο πλήγμα στην τοπική οικονομία.

Μέσα στο καλοκαίρι υπάρχει και το πανηγύρι της Καλαμπάκας που γίνεται στην γιορτή του Προφήτη Ηλία… Το εάν και πως θα λειτουργήσει, παραμένει άγνωστο.

Αυτές φυσικά είναι λίγες απο τις δεκάδες δραστηριότητες που διοργάνωσαν πέρυσι οι Δήμοι του νόμου. Ελπίδα όλων… να ξεπεραστεί η κρίση και να δούμε καλύτερες ημέρες.

*Trikala City Run και Ημιμαραθώνιος “Θ. Σταμόπουλος” αποτελούν τις πρώτες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που αναβλήθηκαν λόγω των μέτρων…

Προτεινόμενα άρθρα κατηγορίας

Αφήστε ένα σχόλιο