Τοπικά

Τι ακριβώς είναι τα “ουράνια αντικείμενα” που βλέπουμε καθε βράδυ στον ουρανό;;;

Εδω και αρκετές ημέρες, στον βραδυνό ουρανό της Ελλάδας, εμφανίζεται ενα… σμήνος λευκών κουκίδων που μοιάζουν με αστέρια που κινούνται σε μια εντυπωσιακή σειρά.

Λογικό είναι να προκύψουν πολλά ερωτήματα για αυτή την “ουράνια παρέα” ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που έγραψαν στα προσωπικά τους προφίλ ότι πρόκειται για UFΟ.

Ορισμένοι, για να κάνουν πιο πιστευτό το σενάριο, επινόησαν ιστορίες στις οποίες εμπλέκονται μέχρι και ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να κάνουν αναγνώριση των αντικειμένων.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ ενώ τα αντικείμενα στον ουρανό δεν είναι τίποτα άλλο παρά δορυφοροι χαμηλής τροχιάς με το όνομα Starlink.

Σύμφωνα με την Darksky, μια ομάδα μελών της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας “Ωρίων”, οι δορυφόροι Starlink αποτελούν έναν «αστερισμό» τεχνητών δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, δηλαδή μία μεγάλη ομάδα δορυφόρων που συνεργατικά επιτελούν κάποιο έργο ως σύστημα (όπως π.χ. το GPS).

O σκοπός του συγκεκριμένου αστερισμού είναι η παροχή δορυφορικού internet σε όλη την επιφάνεια της Γης.

Κατασκευάζονται από την εταιρεία SpaceX. Το συνολικό κόστος του αστερισμού θα ανέλθει στα 10 δισ. δολάρια.

Γιατί όμως φαίνονται απο την Γη;;; Στην παρούσα φάση, βρισκόμαστε στο στάδιο εκτόξευσης και ανόδου προς την τελική τους τροχιά, στα 550km.

Αυτό συνεπάγεται ότι είναι ιδιαίτερα φωτεινοί και πυκνοί καθώς βρίσκονται χαμηλότερα και δεν έχουν ακόμα τον οριστικό τους προσανατολισμό ο οποίος επηρεάζει την ανάκλαση του φωτός.

Καθώς οι δορυφόροι εκτοξεύονται σε ομάδες των 60, μέχρι να λάβουν τις οριστικές τους θέσεις μοιάζουν σαν ένα «τρένο» από φώτα με αρκετούς δορυφόρους να είναι ορατοί στη σειρά.

Ο αστερισμός των Starlink αναμένεται να περιλαμβάνει πάνω από 1500 ενεργούς δορυφόρους.

Οι δορυφόροι είναι χωρισμένοι σε ομάδες (Starlink 2, 3, 4, 5 κτλ.) ανάλογα με την ημερομηνία εκτόξευσης της ομάδας. Σε κάθε ομάδα εκτοξεύθηκαν 60 δορυφόροι. Ακολουθεί άμεσα νέα εκτόξευση της ομάδας Starlink 6 σήμερα, 22 Απριλίου.

Οπότε την επόμενη φορά που θα κοιτάξετε ψηλα… μην ανησυχείτε. Δορυφόροι είναι και μάλιστα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Προτεινόμενα άρθρα κατηγορίας

Αφήστε ένα σχόλιο