Στην κουζίνα

Μοναστηριακό παστίτσιο

Στη νοστιμιά των πιάτων της μοναστηριακής κουζίνας, όπως το μοναστηριακό παστίτσιο, υποκλίνεται όλος ο κόσμος!

Οι μοναχοί και οι μοναχές ετοιμάζουν καθημερινά μοναδικής νοστιμιάς πιάτα χωρίς κρέας, με χιλιάδες συνταγές που χάνονται στα βάθη των χρόνων και ξεχωρίζουν για τις άριστες πρώτες ύλες.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το αγιορείτικο παστίτσιο είναι:
500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
λίγη κανέλα
1 κιλό μανιτάρια τεμαχισμένα
1 φλιτζάνι λάδι
3 μέτρια κρεμμύδια
1 ποτηράκι λευκό κρασί
300 γρ. χυμός ντομάτας
Για την μπεσαμέλ
λίγος μαιντανός
7 φλιτζάνια νερό ή γάλα σόγιας
λίγο μπαχάρι
1 ¾ φλιτζάνι αλεύρι
λίγο πιπέρι μαύρο
1 φλιτζάνι λάδι, 1 κουταλάκι αλάτι

Επί το έργον:

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα – βράζοντας τα κρεμμύδια που έχουμε λιώσει στο μπλέντερ μαζί με την ντομάτα, τον μαιντανό και αργότερα προσθέτοντας τα μπαχαρικά – ώσπου να στεγνώσει. Σωτάρουμε τα μανιτάρια με ένα φλιτζάνι λάδι και ένα ποτηράκι λευκό κρασί, ώσπου να στεγνώσουν. Ενώνουμε την σάλτσα με τα μανιτάρια. Τα βράζουμε μαζί 5 – 10 λεπτά και αλατίζουμε κανονικά.

Για να κάνουμε την μπεσαμέλ, βράζουμε το νερό η το φυτικό γάλα με το λάδι και το αλάτι και προσθέτουμε το αλεύρι καλά διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό. Βάζουμε τα μισά μακαρόνια σε καλά λαδωμένο μέτριο ταψί και μετά βάζουμε την σάλτσα.Στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και από πάνω την μπεζαμέλ,να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , μέχρι να ροδίσει , σε θερμοκρασία 200 βαθμούς.

Πηγή: monastiriaka

Προτεινόμενα άρθρα κατηγορίας

Αφήστε ένα σχόλιο