Ελλάδα

Κορονοϊός: Η Ελλάδα «αγκαλιά» με το κακό σενάριο – Στα πρόθυρα επιθετικής αύξησης κρουσμάτων

Με αμείωτο ρυθμό φαίνεται πως συνεχίζει να εξαπλώνεται στη χώρα μας ο κορονοϊός, καθώς χθες καταγράφηκαν ακόμη 151 κρούσματα. Πρόκειται μάλιστα για τη δεύτερη συνεχή ημέρα κατά την οποία ο αριθμός των νέων περιστατικών του ιού υπερβαίνει τα 150, καθώς ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 153 κρούσματα την Πέμπτη.

Για ακόμα ένα 24ωρο, σημανικό αριθμό νέων μολύνσεων «έδωσαν» τα αστικά κέντρα (Αττική και Θεσσαλονίκη), μεταξύ των πολλών περιοχών στις οποίες έχει φτάσει ο SARS-CoV-2.

Παράλληλα, το απόγευμα της Παρασκευής γνωστοποιήθηκε ο θάνατος μίας ηλικιωμένης στον Ευαγγελισμό, γεγονός που ανεβάζει τον απολογισμό των θυμάτων λόγω Covid-19 στους 211, αν και η επιδημιολογική έκθεση του περασμένου 24ωρου έκανε λόγο για 210 θάνατους, καθώς είχε εκδοθεί πριν δηλωθεί η κατάληξη της γυναίκας.

Τα ανησυχητικά αυτά δεδομένα έρχονται μάλιστα την επομένη της επιβολή μερικού lockdown στον Πόρο για 10 ημέρες, μετά την ανίχνευση πολλαπλών φορέων του κορονοϊού στο νησί, τα οποία αφορούν σε σημαντικούς περιορισμούς σε υγειονομικά καταστήματα και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες προτείνοντας να μην ταξιδεύουν στην Ελλάδα εξαιτίας του «υψηλού κινδύνου μόλυνσης» στη χώρα μας, παραπέμποντας στις σχετικές κατευθύνσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Προβληματισμός για Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική
Τα αυξημένα κρούσματα που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στο νομό Θεσσαλονίκης αλλά και την Χαλκιδική βρίσκονται επίσης στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, μετείχαν την Παρασκευή σε έκτακτη σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση στράφηκε στην επιβολή νέων μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές των δύο νομών, ενώ ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης έχει ήδη δώσει εντολή για την αυστηροποίηση όλων των πρωτοκόλλων έναντι του κορονοϊού. Στο πλαίσιο της εντολής του κ. Ζέρβα για εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης προγραμματίστηκε μάλιστα νέος κύκλος απολυμάνσεων στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται διάφορες δημοτικές υπηρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση, τα μαθηματικά μοντέλα της Πολιτικής Προστασίας «δείχνουν» πως η Π.Ε. Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογικά, γεγονός που καταμαρτυράται και από το «χτύπημα» του ιού σε νοσοκομείο, σε δημόσιες υπηρεσίες (κρούσμα σε υπάλληλο ΟΤΑ, κρούσματα σε υπαλλήλους ΔΟΥ) κοκ..

Εξάλλου, από τον κορονοϊό δε «γλυτώνει» ούτε η ΔΕΘ, για την οποία πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα της «περικόπτεται» σημαντικά, αν κι εφόσον η διοργάνωση λάβει χώρα φέτος.

Συναγερμός και σε Λάρισα και Μύκονο
Ανησυχία έχουν προκαλέσει και τα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν στη Λάρισα, με την περιοχή του Αμπελώνα να βρίσκεται στο επίκεντρο, υπό τον φόβο διασποράς του ιού, ενώ κλειστή παρέμεινε χθες η εφορία και το ΣΔΟΕ στην πόλη.

Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τις ιχνηλατήσεις στην περιοχή του Αμπελώνα, όπως μετέδωσε το larissanet.gr, καθώς στην περιοχή πραγματοποιήθηκε γάμος από τον οποίο έχουν προκύψει επτά μολύνσεις.

Στη Μύκονο οι αρχές επίσης βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση, μετά τα επτά κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε μπιτς μπαρ. Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι του εν λόγω καταστήματος που διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό εργάζονταν στην υποδοχή και στο σέρβις, γεγονός που σημαίνει ότι έρχονταν σε επαφή με πολλά άτομα.

Στο νησί μετέβη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για δειγματοληπτικους ελέγχους έπειτα και από αίτημα του δημάρχου, Κωνσταντίνου Κουκα, και ύστερα από απόφαση που ελήφθη στη σύσκεψη της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρει το mykonosvoice.gr.

Το κλιμάκιο κατέφθασε στο νησί χθες το πρωί της Παρασκευής και τα επόμενα 24ωρα αναμένονται τα αποτελέσματα των ιχνηλατήσεων και περισσότερων τεστ.

Νέα μέτρα ενόψει Δεκαπενταύγουστου
Σε αυτό το πλαίσιο η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε χθες και νέα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν την αναστολή των λιτανειών για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και τις πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

Παράλληλα, επεκτείνεται μέχρι το τέλος του μήνα το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ.

Ακόμη, οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τις λιτανείς, ωστόσο, ερωτηματικά προκάλεσε η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου πως «η τέλεσις Λιτανειών θα πραγματοποιήται μετά μεγάλης προσοχής».

Σε κάθε περίπτωση, αξιωματούχοι της κυβέρνησης διαμηνύουν πως η πολιτεία θα λάβει και νέα μέτρα εάν χρειαστεί, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ο υπουργός Επικρατείας περιέγραψε μάλιστα σε συνένετευξή του τις «κατηγορίες» των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης «εφόσον υπάρξει επιδείνωση», ενώ έδωσε και μερικά παραδείγματα. Στην περίπτωση, λοιπόν, ενός «κακού σεναρίου» για τη χώρα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως «τότε θα υπάρξουν νέα μέτρα, τα οποία θα έχουν να κάνουν αφενός με την είσοδο στη χώρα,
αφετέρου θα έχουμε και εσωτερικά μέτρα που θα αφορούν:
είτε τοπικές κοινωνίες,
περιορισμό ωραρίου,
περιορισμό κίνησης,
περιορισμό στα καταστήματα,
χρήση της μάσκας (σ.σ. επέκταση πλαισίου υποχρεωτικότητας)».
Ακόμη, ενδεχομένως να έχουμε:
«Οριζόντια μέτρα, όπως σήμερα είχαμε τα μέτρα που αφορούν τις λιτανείες και όλες τις εμποροπανηγύρεις».

«Περπατάμε σε λεπτό σκοινί»
Ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης σχολιάζοντας την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα δήλωσε χθες το βράδυ πως «όσο κρατάμε τα κρούσματα σε τέτοιο επίπεδο (σ.σ. 151) περπατάμε σε ένα λεπτό σκοινί». Και, όπως είπε, «μπορούμε να συνεχίσουμε να περπατάμε σε ένα λεπτό σκοινί και να βγάλουμε τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη, μπορεί όμως και να πέσουμε».

Επιπλέον, ανέφερε πως «είδαμε διπλασιασμό των κρουσμάτων σε 3 ημέρες» και ότι «περιμένουμε να δούμε αν είναι μια στατιστική ανωμαλία ή η αρχή ενός προτύπου που θα συνεχίσει», εκφράζοντας την ανησυχία του για την επικράτηση του «κακού» σεναρίου, με μια επιθετική αύξηση κρουσμάτων, μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«150 κρούσματα είναι πολλά», συνέχισε, παρότι υπάρχουν περισσότερα τεστ την τρέχουσα περίοδο από ότι το περασμένο διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εστίες υπερμετάδοσης – τα πανηγύρια, τα πάρτι, οι συγκεντρώσεις σε εκκλησίες κοκ. – που αφορούν σε σημαντικό ποσοστό των νέων περιστατικών του ιού.

Πρότεινε μάλιστα να μειωθεί ο αριθμός των πολιτών που θα μπορούν να συγκεντρώνονται σε ιδιωτικούς χώρους ή να συμμετέχουν σε γάμους και βαπτίσεις σε έως 20 – 30 άτομα, από 100 σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογη πρόταση έχεουν καταθέσει και μέλη της Επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας.

Περαιτέρω, ο κ. Δερμιτζάκης είχε δηλώσει νωρίτερα την Παρασκευή πως «πριν τρεις μέρες ήταν 75 κρούσματα, χθες ήταν 150 και φοβάμαι ότι σε λίγες μέρες θα είναι 300», γεγονός που αποτελεί «πρόβλημα καθώς όταν αυξάνονται τα κρούσματα τόσο πολύ, θα αυξηθούν και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ».

iEidiseis.gr

Προτεινόμενα άρθρα κατηγορίας

Αφήστε ένα σχόλιο